Berlusconi är en pizza



Det låter märkligt men är icke desto mindre sant. Och det är inte vilken pizza som helst - den här finska skapelsen blev för två år sedan utsedd till världens bästa pizza, rakt framför näsan på snopna, italienska bagare. Haha, rätt åt dem!

Vi var i Mariehamn och beslöt oss för att äta middag på Koti Pizza. (Jag misstänker att sambon delvis valde stället för dess roliga namn.) Vi borde kanske ha ansträngt oss lite mer för att bekanta oss med den åländska matkulturen men i slutändan blev det trots allt en finsk specialitet - uppkallad efter Italiens premiärminister.

Så ja, Berlusconi heter alltså pizzan som tvärt emot vad man hade förväntat sig bjuder på den osannolika kombinationen av fiberberikad botten, rödlök, kantareller och rökt renkött. Det var en av de godaste pizzor jag någonsin ätit.

Det finns naturligtvis en rolig historia bakom namnvalet, som vi kollade upp när vi kom tillbaka till hotellrummet. (Vad vore livet utan Google?) Signor Berlusconi lyckades vid något tillfälle - på sitt sedvanligt finkänsliga sätt - förolämpa hela Finland genom att döma ut deras matkultur eftersom de äter marinerad ren. (Inte bara ett taskigt uttalande utan dessutom helt felaktigt. Finnar äter tydligen ren på alla andra sätt utom just marinerad.) Men är inte det ganska typiskt för sydeuropeiska länder? Det finns inget kök som överträffar det egna - det är bara vi som förstår oss på det där med matlagning, alla andra är barbarer. Just därför var det så kul att läsa om hur den finska pizzan sopade banan med sina italienska likar. Finns det något roligare än att se de självutnämnda favoriterna få spö i sin egen gren?

Den som vill veta mer kan följa nedanstående länk (om det funkar):


http://www.corriere.it/english/articoli/2008/06_Giugno/12/finland_pizza_berlusconi.shtml

Kommentarer
Postat av: Silvio

Haha....och vad är VM i Pizzalagning värt om juryn består av andra nationaliteter än Italienare?? Ingenting.....eftersom endast Italienare vet hur en äkta pizza ska smaka så är ju självklart den internationella juryns bedömning irrellevant...!!

2010-09-27 @ 09:15:22
Postat av: Sofia Lehtonen

Jag tycker en berlusconi-namngiven pizza ska smaka bajs!

2010-09-28 @ 14:43:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0